We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 192 niet laden

donderdag, 31 maart 2016 20:01

Het gevaar van een gezamenlijke kindrekening

Onlangs heb ik een vader en een moeder geholpen met hun scheiding. Ze hadden samen een schattig dochtertje wat goed kon balletten. Ze wilden samen de zorg voor hun dochtertje blijven delen, dus werd er een co-ouderschap overeengekomen. Ook de kosten zouden gedeeld worden, uiteraard wel naar draagkracht. Zo zou niet één ouder financieel verantwoordelijk worden (waarbij de andere ouder dan kinderalimentatie zou gaan betalen), maar er werd een gezamenlijke kindrekening overeengekomen waar ze allebei toegang toe hadden en allebei de noodzakelijke dingen voor hun dochtertje van zouden betalen. Zoals kleding, sport, sportspullen, fiets, etc.

Nou ben ik meestal niet zo’n voorstander van een gezamenlijke kindrekening, omdat je dan wel stevig in je schoenen moet staan als ouders onderling en wel een beetje hetzelfde denkpatroon en uitgavepatroon moet hebben. Ik geef altijd standaard het voorbeeld van de vader die de kleding alleen van Vingino koopt en de moeder liever bij de Primark koopt, omdat dat zoveel goedkoper is.
Een gezamenlijke kindrekening kan dus een bron voor ruzie worden.

De scheiding verliep redelijk soepel en redelijk harmonieus. Uiteraard werden gaandeweg het traject best een paar stevige discussies gevoerd. Maar ze kwamen eruit en wilden alles in het belang van hun kind regelen. En toen de praktijk…

Er kwam discussie over de bijdrage die de beide ouders zouden overmaken op die gezamenlijke rekening. Nu waren die afspraken heel duidelijk en goed vastgelegd in het convenant, maar toch wilde de moeder binnen een maand de financiële afspraken al herzien. Vader was het daar niet mee eens. Die hield vast aan de gemaakte afspraken, want moeder wilde ook geen bewijs leveren van haar gewijzigde inkomen waar zij zich op beriep. In plaats van dat er rust kwam tussen beiden na de scheiding, laaide de ruzie enorm op. Over geld, over uitgaven, over de gezamenlijke kindrekening.
Uiteindelijk heeft de moeder uit boosheid, alle balletspulletjes van hun dochter uit de sporttas gehaald en bij zich gehouden en het meisje met lege sporttas bij haar vader afgeleverd. Vlak voordat ze naar balletles moest. Het meisje werd daar de dupe van, kon daardoor niet oefenen voor een voorstelling later in die week. Nu treffen de vader en moeder elkaar alsnog voor de rechter, om de ruzie daar verder uit te vechten.

Ik word daar zo verdrietig van. Hoe kun je nu als ouder je eigen belang (in dit geval een meningsverschil over geld) boven het belang van je kind zetten? Ik begrijp dat oprecht niet. En dat allemaal om een gezamenlijke kindrekening waar ik van te voren al voor heb gewaarschuwd.
Alles in het belang van je kind, toch?

Contact

 

Adres:
Het Forum
Plein Mens en Maatschappij 
Stadhuisplein 1
2711 EC Zoetermeer

tel: 079 - 331 03 25

www.meerpunt.nl

meerpunt@zoetermeer.nl

Whatsapp: 06 - 25 70 77 31© Meerpunt Zoetermeer

De op deze website gebruikte foto’s illustreren doorsnee Zoetermeerse gezinnen.
De plaatsing bij de tekst is puur illustratief. Het is niet zo dat de afgebeelde personen het onderwerp zijn van de tekst.
Het beeldrecht van de foto’s berust bij de gemeente Zoetermeer.

Video's door Luuk Zandbergen

Ontwerp website:

BB Go