We maken op onze website gebruik van cookies voor technische, analytische en marketingdoeleinden.

Door verder te gaan met het browsen op onze website stemt u in met het gebruik van onze cookies.

verberg deze melding

Sociaal netwerk en Scheiding

Familie, vrienden en mensen uit je omgeving die je helpen zijn jouw sociale netwerk. Ze kunnen tijdens en na jullie scheiding helpen door naar je te luisteren of met je te praten. Het kan daarbij wel gebeuren dat mensen door jouw verdriet ook boos worden op jouw ex-partner. Het wordt dan extra moeilijk om nog te kunnen kijken naar jouw rol in de scheiding of de ruzie en naar wat je zelf anders had kunnen doen of kunt veranderen. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die dat ook tegen je durven te zeggen.

Contact met familie en vrienden na de scheiding

Het is voor je kind belangrijk om, tijdens en na de scheiding, goed contact te houden met familie. Juist door de scheiding verandert er al zoveel. Als de situatie bij familie en opa en oma blijft zoals het was, kan dit rust bieden en een veilige plek. Familie en opa en oma kunnen er juist voor zorgen dat vertrouwde dingen voor jullie kind blijven bestaan en doorgaan, op het moment dat het leven zo veranderd. Bij meer dan de helft van de kinderen met gescheiden ouders is het contact met opa en oma na de scheiding minder goed. Een belangrijke tip voor alle familieleden: praat niet slecht over de vader of moeder van het kind. Want als je dat wel doet, komt het kind niet graag meer naar je toe. Het is voor een kind heel belangrijk dat het voelt dat het van beide ouders evenveel mag houden.

Hoe vertel je over de scheiding aan familie en vrienden?

  • Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het vertellen dat jullie willen gaan scheiden en dit pas te doen op het moment dat jullie het hier allebei mee eens zijn.
  • Belangrijk is om het eerst aan jullie kind te vertellen en daarna pas aan familie en vrienden. Het is voor het kind niet goed als hij/zij van anderen moeten horen dat jullie gaan scheiden.
  • Maak duidelijk dat jullie geen vechtscheiding willen. Een mediator kan helpen om op een goede manier te scheiden.

Hoe kunnen familie en grootouders de kinderen helpen?

Zeg tegen het kind geen vervelende dingen over de andere ouder. Zorg dat het kind aan jou kan vertellen hoe het zich echt voelt. Geef wat extra aandacht en blijf vooral leuke dingen doen met het kind. Dit vergroot de kans dat je ook in de toekomst goed contact met jullie kind kan blijven houden.

Scheiding en school

Kinderen en jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school. De school heeft daardoor een belangrijke rol in hun leven. Het is daarom belangrijk om op school te vertellen over de scheiding en veranderingen in de gezinssituatie. Je kan dit vertellen aan de leraar of lerares en je kan ook in gesprek gaan met de schoolmaatschappelijk werker (SMW) die op de school van jullie kind werkt. Kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden hebben vaak meer moeilijkheden. Zo kunnen ze zich vaak minder goed concentreren en nieuwe dingen leren, laten ze vaker gedragsproblemen zien en hebben ze meer moeite met vriendschappen. De leraar of lerares kan een kind beter helpen als ze weten wat er aan de hand is.

Wil je als leraar weten hoe je een leerling goed kunt helpen? Bekijk dan deze pagina van Villa Pinedo, waarin kinderen in een open brief vertellen hoe je dat kan doen.

Marissa vertelt over de scheiding van haar ouders en de reactie hierop door het netwerk.